Ga naar hoofdinhoud

Mijn naam is Petra Smits (1976) en samen met mijn gezin woon ik in de stad Groningen. Sinds 1999 ben ik Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en ik heb altijd met veel plezier en voldoening in de hulpverlening gewerkt.

In 2008 is onze zoon geboren en medisch gezien had ik een perfecte bevalling, want alles ging “volgens het boekje”. En toch heb ik de bevalling als zeer traumatisch ervaren. Na ook een akelige kraamtijd, ben ik een postpartum depressie gaan ontwikkelen. Ik heb me in deze periode erg eenzaam en onbegrepen gevoeld en ik schaamde me voor het feit dat ik het moederschap erg tegen vond vallen. Ik voelde me een buitenstaander binnen ons gezin. Gelukkig kreeg ik veel steun en goede medicatie, maar specifieke zorg of hulpverlening heb ik erg gemist.

In 2010 werd ik opnieuw zwanger maar moesten we na een aantal weken een hartverscheurende keuze maken waar we nog nooit over hadden nagedacht. Mijn gezondheid of de baby… Het voelde als heel oneerlijk, als kiezen tussen twee kwaden. Als je uberhaupt al van een keuze kon spreken. De medische indicatie die ik had, is voor ons de reden geweest om de zwangerschap af te breken. Dit was een hele verdrietige en heftige periode.

Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik me professioneel ben gaan verdiepen in bevallingstrauma’s en zwangerschapsverlies, zodat ik zowel vanuit mijn persoonlijke ervaringen als ook vanuit een theoretische achtergrond vrouwen en koppels hierin kan begeleiden.

In 2019 heb ik de opleiding tot geboortetrauma consulent bij De Geboortespecialist afgerond. In 2020 heb ik de opleiding tot miskraambegeleider bij Miriam van Kreij van Miskraambegeleiding Nederland gevolgd.

Ik wil eraan bijdragen dat deze problematiek meer wordt herkend en erkend en hulpverlening daardoor laagdrempeliger wordt, zodat vrouwen, koppels of gezinnen weer optimaal kunnen functioneren en genieten. Gelukkige en gezonde vrouwen, hoe lang of kort de zwangerschap ook was… dat is mijn missie! Onthoud dat je niet alleen bent en je altijd contact met me kunt opnemen!

Back To Top